Energia-alalle uusi työehtosopimus – palkat nousevat kolmessa vuodessa 7,8 prosenttia

Ammattiliitto JHL on hyväksynyt energia-alan uuden työehtosopimuksen. Uusi sopimus takaa työntekijöille yhteensä 7,8 prosentin palkankorotukset ja useita parannuksia työehtoihin. Sopimus on voimassa maaliskuuhun 2028 saakka.
Energia-, ICT- ja verkostoalan työntekijät ovat saaneet uuden työehtosopimuksen. Tes-neuvotteluissa syntyi neuvottelutulos viime viikolla. Osapuolet hyväksyivät sen tällä viikolla hallinnoissaan.
Uusi sopimus on voimassa 31. maaliskuuta 2028 saakka. Sen jälkeen sopimus jatkuu vuoden kerrallaan, ellei sopimusta irtisanota kirjallisesti viimeistään kahta kuukautta ennen sen päättymistä. Osapuolet voivat irtisanoa sopimuksen ensimmäisen kerran vuoden 2026 loppuun mennessä, jos talouden ja työllisyyden näkymät alalla siltä näyttävät. Tällöin työehtosopimus päättyy 31. maaliskuuta 2027.
Ala ehti olla sopimuksettomassa tilassa huhtikuun alusta lähtien. Neuvottelut olivat todella vaikeat, mutta tulokset ylittävät yleisen linjan, kertoo sopimusta sorvaamassa ollut JHL:n sopimusasiantuntija Kari Lehtinen.
Suurimmat kipupisteet liittyivät palkkataulukon alittamiseen paikallisesti sopimalla, paikallisen sopimisen menettelytapasäännöksiin sekä perhevapaauudistukseen.
– Kaikki osakokonaisuudet olivat laajoja. Niiden yksityiskohdissa riitti neuvoteltavaa, Lehtinen kertoo.
Työntekijöitä edustaneet JHL ja Sähköliitto katkaisivat neuvottelut kertaalleen tilanteen jumiuduttua.
– Umpisolmu aukesi neuvotteluiden katkaisulla ja kaikkien osapuolien uusilla ajatuksilla. Vaikeista lähtökohdista huolimatta pääsimme hyvään lopputulokseen.
Työntekijöitä neuvotteluissa edustavat JHL ja Sähköliitto. Työnantajaa edustavat Palvelualojen työnantajat Palta ja Energiateollisuus.
Mitä neuvottelutulos tarkoittaa?
Neuvottelutulos tarkoittaa sitä, että neuvotteluosapuolet ovat tulleet tes-neuvotteluissa yksimielisyyteen uuden työehtosopimuksen sisällöstä. Neuvotteluosapuolten hallintojen pitää hyväksyä neuvottelutulos, että neuvottelutulos voidaan muuttaa varsinaiseksi työehtosopimukseksi.
Palkankorotukset 2025
Työntekijöiden palkat nousevat 1. elokuuta 2025 lähtien 2,1 prosentin yleiskorotuksella ja 0,4 prosentin yrityskohtaisella erällä, ellei paikallisesti toisin sovita 18. heinäkuuta 2025 mennessä.
Palkankorotukset 2026
Työntekijöiden palkat nousevat 1. heinäkuuta 2026 lähtien 2,3 prosentin yleiskorotuksella ja 0,6 prosentin yrityskohtaisella erällä, ellei paikallisesti toisin sovita 12. kesäkuuta 2026 mennessä.
Palkankorotukset 2027
Työntekijöiden palkat nousevat 1. heinäkuuta 2027 lähtien 2,0 prosentin yleiskorotuksella ja 0,4 prosentin suuruisella yrityskohtaisella erällä, ellei paikallisesti sovita toisin 18. kesäkuuta 2027 mennessä.
Yrityskohtainen erän käytöstä päättää työnantaja yritys- tai toimipaikkakohtaisesti henkilökohtaisten palkanosien tarkistuksiin. Työnantaja jakaa yrityskohtaisen erän palkkausjärjestelmän pätevyyden arviointijärjestelmää käyttäen.
Muut palkankorotukset
Seuraavia palkanosia korotetaan yleiskorotuksen ja yrityskohtaisen erän summalla jokaisena vuonna:
- Vaativuuden mukaisia palkkoja
- Erillisiä lisiä
- Paikallisesti sovittuja lisiä
- Pääluottamusmiehelle ja työsuojeluvaltuutetulle maksettavia korvauksia
Sopimusteksteihin useita uudistuksia
Energia-alan uuden työehtosopimuksen teksteihin tuli merkittäviä päivityksiä. Tärkeimmät liittyivät palkkataulukoihin, paikallisen sopimisen pelisääntöihin ja perhevapaiden määrään.
Palkkataulukoista ei sovita enää paikallisesti
Neuvotteluiden suurin erimielisyys liittyi alimpien palkkojen paikalliseen sopimiseen. Sopimuksen kirjausta muutettiin JHL:n esityksestä työntekijälle myönteisemmäksi.
– Alimmista palkkataulukoista ei jatkossa voi sopia paikallisesti toisin. Niitä noudatetaan sellaisenaan, Kari Lehtinen kertoo.
Paikalliseen sopimiseen uudet pelisäännöt
Paikallisen sopimisen menettelytapoihin tuli merkittävä parannus. Jatkossa paikallinen sopimus tehdään paikallisen sopimisen työryhmässä, jos työehtosopimus edellyttää sopimista pääluottamusmiehen tai luottamusmiehen kanssa ja jos näitä ei ole valittu. Työryhmä perustetaan jommankumman osapuolen esityksestä. Työntekijöillä on oikeus valita työryhmään kaksi edustajaa.
Perhevapaata lisää
Perhevapaisiin tuli myös merkittävä parannus. Ei-synnyttävän vanhemman palkallisten päivien määrä nousi kuudesta päivästä 32 päivään. Synnyttävälle vanhemmalle maksetaan palkka raskausvapaalta 40 arkipäivältä ja vanhempainvapaan ensimmäiseltä 32 arkipäivältä.
Ilmoitukset
Ennen poliittiseen tai myötätuntotyötaisteluun ryhtymistä on siitä ilmoitettava valtakunnansovittelijalle sekä työnantaja- ja työntekijäliitolle vähintään seitsemän päivää aikaisemmin. Ilmoituksessa on mainittava aiotun työtaistelun syyt, alkamishetki ja laajuus.
Takaisinottovelvollisuus
Takaisinottovelvollisuudesta voidaan poiketa työnantajan ja työntekijän välisellä sopimuksella. Työnantajalla on velvollisuus tarjota työtä työsopimuslaissa tarkoitetuilla taloudellisilla ja tuotannollisilla perusteilla irtisanotulle työntekijälle neljän kuukauden ajan työsuhteen päättymisestä lukien. Tämä ei riipu työsuhteen kestosta.
Työajan lyhennys
Työajan lyhennystä alkaa kertyä työsuhteen kestettyä kaksi kokonaista kuukautta. Mikäli työntekijälle on kertynyt alan työkokemusta vähintään kolme vuotta, kertyy työajan lyhennystä työsuhteen alusta alkaen. Tätä määräystä sovelletaan 1. heinäkuuta 2025 tai sen jälkeen alkavissa työsuhteissa.
Tes-työryhmät
Alan vähimmäistyöehdot -työryhmä
Osapuolet asettavat sopimuskaudelle työryhmän, jossa käsitellään ulkomaisen työvoiman käyttöä sekä käydään läpi ja päivitetään Alan vähimmäistyöehdot -opas 30. joulukuuta 2025 mennessä.
Palkkausjärjestelmätyöryhmä
Osapuolet asettavat sopimuskaudelle työryhmän, jossa käsitellään työehtosopimuksen mukaisen palkkausjärjestelmän käytettävyyttä. Osapuolet järjestävät yhteistä koulutusta palkkausjärjestelmiin liittyen.
Lisätietoja:
Kari Lehtinen, sopimusasiantuntija, JHL, 050 566 1567
Ammattiliittosi JHL neuvottelee lukuisista työehtosopimuksista vuoden 2025 aikana. Seuraa neuvotteluiden etenemistä verkkosivuillamme ja sosiaalisen median kanavistamme.
Liity jäseneksi!
JHL on Suomen monipuolisin ammattiliitto. Jäsenemme työskentelevät noin tuhannessa eri ammatissa hyvinvoinnin ja julkisten palvelujen parissa. Olit sitten sote-ammattilainen, kasvattaja, siivooja, keittäjä, sihteeri, vartija tai konduktööri, olemme ammattiliittosi!
